20 Eylül 2012 Perşembe

Vücudum Neden Daha Fazla Gelişmiyor


Vücut geliştirme sporu yapanların, cevap aradığı sorulardan biride;

“Vücudum Neden daha fazla gelişmiyor?” sorusudur.

Kişinin istediği sonuca ulaşamamasının, çok değişik nedenleri olabilir. Bu nedenleri şöyle sıralayabiliriz;
Çok fazla veya vücudunuzun kaldıramayacağı şekilde ağır antrenman yapıyor olmanız gelişiminize engel teşkil edecek sebeplerden olabilir. Çünkü bu antrenmanlardan sonra kaslarınızı yeterince proteinle destekleyemezseniz, yaptığınız antrenman hiç bir işe yaramaz! Katabolik dediğimiz, yani vücutta yıkım denilen kasların yıpranması meydana gelir.

Genellikle yapılan en büyük hatalardan biri çok fazla antrenman yapınca kaslarımızın gelişeceği düşüncesidir. Bu kesinlikle çok yanlış bir düşüncedir. Çok fazla çalışmak sadece kaslarımızın zayıflamasına ve yıpranmasına neden olur, çünkü kaslarımız dinlenirken, yani uykuda ve beslenme anında gelişme gösterir. Spor hocanızın önerdiği sıklıkta ve sürelerde antrenman yapmalı ve gerekirse bir hafta dinlenmeye çekilebilirsiniz. Dinlenmeden sonraki ilk 1-2 hafta hafiften başlayıp, yavaş yavaş eski programınızı uygulamalısınız.

Gelişiminize engel olan hatalardan biride, devamlı aynı antrenman programını yapmaktır. Dönem dönem antrenman programınızı değiştirerek kaslarımızı şaşırtmamız gerekir. Bu şekilde yaptığımız takdirde kaslarımız daha iyi bir gelişme gösterir. Antrenmanlarda bölgesel olarak farklı egzersizleri de deneyebilirisiniz.

Diğer bir başka konuda plato dediğimiz olaydır. Platonun anlamı aynı ağırlığa haftalarca hatta aylarca kaldırmak ve bu ağırlığı hiç geçmemektir. Antrenman ve egzersiz programınızı değiştirmeniz gerekir. Kaslara şok çalışma uygulayabilirsiniz. Partnerinizle beraber çalışırken yaptığınız harekete göre ağırlıklarınızı 5 veya 10 kg plakalar ekleyip kendinizi biraz daha zorlayabilirsiniz.
Bunların yanında zihinsel konsantrasyonunuzu sağlamanızda fayda vardır, yani antrenman yapmadan önce nasıl ve ne şekilde antrenman yapacağınızı kafanızdan ve beyninizden geçirirseniz antrenmanınızın kalitesi çok daha iyi olur.

Yanlış beslenmede, antrenman ile birlikte önem verilmesi gereken bir konudur. Antrenman dönemlerinde vücudumuza laktik asit biriktirecek olan ürünleri kesinlikle almamalıyız; bunlar süt, peynir, yoğurt, ayran vb ürünlerdir. Antrenman öncesi ve sonrası yediklerimize dikkat etmez, yanlış beslenirsek yoğun ve doğru antrenman yapsak bile gelişemeyiz. Beslenme bölümü ve makalelerimizde en doğru bilgilere ulaşarak, doğru beslenmeyi gerçekleştirebilirsiniz.

Genetik gelişiminiz boy, yaş, cinsiyet gibi etkenlere bağlı olarak maksimum seviyeye ulaşmış olabilir. Çok fazla kaslanmanın da doğru ve güzel bir görünüme ulaşmak anlamına gelmediğini de unutmamak gerekir.
Egzersizleri yanlış yapmakta yapılan hatalardan biridir. Doğru uygulama için Antrenman videolarımızı inceleyerek, hareketleri doğru şekilde yapmanın yanında, çalıştırdığınız kas gruplarını da hareket bazın öğrenebilirisiniz.

Yanlış antrenman programı yapıyor olabilirsiniz. Spor antrenörünüzün verdiği programa uymalısınız. Antrenman programları bölümümüzden faydalı bilgilere ulaşabilir ve örnek antrenman programlarını uygulayabilirisiniz.

2 yorum:

  1. daha fazlası için lütfen ziyaret ediniz...
    http://fitnessbodybiz.blogspot.com.tr

    YanıtlaSil
  2. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil