6 Ağustos 2012 Pazartesi

Vücut Tipleri Hakkında Geniş Bilgi

Vücut geliştirme alanında uzun zamandır biliyoruz ki farklı vücut türleri beslenmeye ve antrenmanlara farklı tepkiler vermektedir. Bu nedenle hangi vücut tipine sahip olduğumuzu bilmek oldukça önemlidir. Çünkü bu şekilde vücut yapımıza uygun çalışma ve beslenme programları oluşturabiliriz. Bu yazıda vücut türlerinin tarihi ve hangi vücuda sahip olduğunuzu anlamanızı kolaylaştıracak çeşitli şaşırtıcı bilgiler bulunmaktadır.

Temel vücut türleri aşağıda sıralanmaktadır.


EKTOMORF

Zor Kilo Alırlar
Vücut Yapıları Narindir
Düz Göğüslü Olurlar
Kırılgan Yapılıdırlar
Yağ ve Et Oranları Düşüktür
Kas Ağırlığı Yönünden Hafiftirler
Dar Omuzludurlar
Kas Kütlesi Oluşturmaları Zordur
İncedirler

Aşırı ektomorf yapı oldukça kırılgan ve narindir. Kemikler zayıf, Eklemler küçük ve kas dokusu azdır. Uzuvlar görece uzundur ve omuzlar düşüktür. Doğrusal bir yapıya sahiptirler. Boy olarak farklılık gösterirler, ya çok uzun ya da çok kısadırlar ve uzuvlarının belirgin uzunluğu ve uzuv bölgelerindeki kasların yetersizliği nedeniyle olduklarından daha uzun görünebilirler. Ektomorf doğuştan güçlü değildir ve kazanacağı her gram kas ve güç için çalışması gereklidir.

Diğer Ektomorf Özellikleri

Bir ektomorfun parmakları genellikle uzundur, ayak parmakları ve boynu da uzundur. "Kalem gibi bir boyun" diye de tanımlanabilir. Yüz hatları keskin, ve yüz şekli üçgenimsidir. Çeneleri gerçi çekiktir. Tenleri yanmaya yatkındır. Aşırı ektomorflar fazla sıcaktan zarar görebilirler. Kas kütlesine oranla daha fazla olan vücutları ektomorfların sıcaktan fazla etkilenmelerine sebep olur, ve düşük yağ oranından dolayı ektomorflar soğuktan da çok fazla etkilenirler. Saçları sağlıklı olur ve çabuk uzar ve genellikle saçlarını bir şekle sokmayı başaramazlar.

Ünlü Ektomorflar

Lisa Kudrow, Kate Moss, Brad Pitt, Seth Green, Edward Norton.

MEZOMORF

Atletiktir
Vücut Yapıları Sağlamdır
Vücutları Kum Saatini Andırır (Kadınlarda)
Vücutları Dikdörtgen Yapılıdır (Erkeklerde)
Belirgin Kas Kütlesine Sahiptirler
Vücutları Kaslıdır
Vücut Duruşları Mükemmeldir
Kolaylıkla Kas Geliştirebilirler
Vücutları Ektomorflardan Daha Çabuk Yağ Toplar
Derileri Kalındır

Mezomorf Vücut

Mezomorf bir insan belirgin kas yapısına ve kalın kemiklere sahiptir. Gövdeleri bele doğru indikçe incelmeye başlar. Kafa kemikleri ve kasları belirgin ve çıkıktır. Elmacık kemiği ve kare biçimlilik ve sert çene gibi yüz özellikleri rahatlıkla farkedilebilir. Yüz uzun ve geniştir, ve şekil olarak kübiktir. Kollar ve bacaklar gelişkindir ve hatta el parmakları bile kaslı yapıdadır.

Diğer Mezomorf Özellikleri

Mezomorfun derisi kalındır ve esmerdir. Saç dokusu kalındır.

Ünlü Mezomorflar

Bruce Willis, Sylvester Stallone, ve Mr. Universe şampiyonlarının çoğunluğu.

ENDOMORF

Vücutları Yumuşaktır
Kasları Gelişkin Değildir
Vücutları Yuvarlak Yapılıdır
Kilo Vermeleri Çok Güçtür
Mezomorf Gibi Kolay Kas Geliştirebilirler

Endomorf Vücut

Endomorf bir insanın vücutu yuvarlak ve yumuşaktır. Fizikleri vücut kütlesinin çoğu karın bölgesinde toplanmış görüntüsü verir. Bu doğru olmayabilir. Endomorf bir insanın kol ve bacakları kısadır ve vücut bele indikçe kalınlaşır. Kalın bir vücut görünümü sergilerler. Endomorf bir insanın el ve ayakları görece küçüktür, üst kol ve kalça bölgeleri kolun diğer bölgelerinden ve bacağın diğer bölgelerinden daha gelişkindir. Kalça bölgesi yüksektedir.

Diğer Endomorf Özellikleri

Ten yumuşak ve pürüzsüzdür, saçlar sağlıklıdır. Kafa yapısı yuvarlaktır. Kafa büyük ve yüz hatları yuvarlaktır.

Ünlü Endomorflar

John Goodman, Roseanne, Jack Black.

1 yorum:

  1. Vücut geliştirme hakkında kapsamlı bilgi için...
    http://fitnessbodybiz.blogspot.com.tr

    YanıtlaSil