20 Eylül 2012 Perşembe

Klasik ama Etkili Sporcu İçeceği Süt


Sporcuların klasik beslenme maddesi süt, özellikle çocukları değişme çağından itibaren sağlıklı büyümesi ve boylarının uzaması için çok gereklidir. Bunun yanı sıra yetişkinlerde özellikle kadınlarda kemik erimesini engellemeye faydası vardır. Günde 2-2,5 bardak süt içerek vücudun ihtiyaç duyduğu kalsiyumun %75i, fosforun %60ı, b2 ve b12 vitaminlerinin %77’sini karşılayabilirsiniz. Yapılan bir araştırmaya göre Türkiye’de kişi başına düşen süt tüketimi yıllık 25 litredir. Birçok Avrupa ülkesinde bu miktar 100 litrenin üzerindedir.

Sütün faydaları sıralamakla bitmez! Başlıcaları;

- Büyümeyi ve gelişmeyi sağlar.
- Sindirim sistemini düzeltir.
- Dişleri korur ve çürükleri önler.
- Saç ve tırnak korumasında rol oynar.
- Kemikleri güçlendirir.
- Bağışıklığı güçlendirir.
- Hücreleri onarır.

Süt genel yararlarının dışında kesinlikle çok iyi bir sporcu içeceğidir. Özellikle antrenmandan sonra süt içenlerin kaslarının daha hızlı geliştiği kanıtlanmıştır. Bunun nedeni, sütün protein açısından zengin olmasıdır. Bunun yanı sıra özellikle arısütünün spor yapanlar için çok faydası vardır, çünkü arısütünün içinde enzimler, aminoasitler, vitamin ve minerallerin yanı sıra metabolizma için çok önemli olan panteik asit protein ve bağışıklık sistemini güçlendiren ruhsal ve fiziksel dayanıklılığı attıran 10-hda vardır.
1 litre sütün içerisinde yaklaşık 35 gr. Protein bulunur. Bu miktarda 70 kg ağırlığında bir sporcunun günlün kalori ihtiyacının % 20 sine tekabül eder. Günlük protein ihtiyacınızın % 20-30 luk kısmının süt ile karşılanması mantıklıdır. Ayrıca sütün içerisinde bulunan whey protein miktarı da fazladır. Whey protein’in sporcular için önemi tartışılmaz. 1 litre içerisinde bulunan 6-7 gr. Whey protein bir sporsunun antrenmanda sonraki gerekli olan whey protein ihtiyacını karşılar. Sütün içerisinde bulunan casein de amino havuzuna yaptığı katkısının yanında Casein in içinde bulunan aminolar, whey proteinin kaslarda depolanmasını sağlar.
Sütün içerisindeki, kalsiyum, potasyum, fosfor, demir, sülfür bakır ve silisyum mineralleri özellikle sporcular için fiziksel dayanıklılığı ve kasların gelişimini attırır. Süt ürünlerinde bulunan konjuge asit, vücutta kas dokusunu artırdığı gibi metabolizmayı da % 10 artırır. Buda daha çok kalori yakımı anlamına gelir. Tüm bunların yanında, süt yorgunluğu alır.

Özellikle süt içiminde dikkat edilmesi gereken hususlar şunlardır;

- Kesinlikle açık süt içememeliyiz, pastörize süt içilmelidir.

- Yağlı süt yerine yarım yağlı yada yağsız sütler tercih edilmelidir. Tam yağlı Sütün içerisinde bulunan yağ miktarı sporcuların yağsız kas elde edilmesi konusunda önlerinde engel teşkil eder. Kilo alma hedefindeki sporcular için yağlı süt tercih edilebilir. Sütün besin değerlerini ve yağsız süt ile tam yağlı süt arasındaki yağ miktarları farkını, Besin değerleri tablomuzdan inceleyebilirsiniz.

- Antrenmandan önce kesinlikle süt içmememiz gereklidir, çünkü sütteki laktik asit yorgunluğa neden olur. Bunun için sütü antrenmandan sonra veya gece yatarken içmemizde fayda vardır. Yalnızca arısütünü sabah kahvaltısında kullanabiliriz.

0 yorum:

Yorum Gönder